pon.-čet.: 9.00 - 16.00,
pet.: 9.00 - 13.00.
Sobote nedelje in prazniki zaprto

**Sprememba Stopnje Davka na Dobiček Pravnih Oseb v Letu 2024: Kaj Morate Vedeti**

**Sprememba Stopnje Davka na Dobiček Pravnih Oseb v Letu 2024: Kaj Morate Vedeti**

Leto 2024 prinaša pomembno spremembo za pravne osebe v Sloveniji, saj se bo splošna stopnja davka na dobiček povišala. Trenutno veljavna 19-odstotna stopnja se bo z novim letom zvišala na 22 odstotkov. Ta sprememba bo veljala do vključno leta 2028, kar pomeni, da se bodo pravne osebe morale prilagoditi novi davčni obremenitvi za obdobje petih let.

Zakaj Prihaja do Spremembe?

Povišanje davčne stopnje na dobiček pravnih oseb je neposredna posledica sprejetja Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZORZFS), ki je stopil v veljavo 23. decembra 2023. Zakon ima za cilj zagotoviti finančna sredstva za obnovo in sanacijo škode, povzročene z nedavnimi poplavami. Z višjim davkom na dobiček bodo podjetja prispevala k financiranju obnovitvenih projektov in ukrepov, kar predstavlja dodatno finančno breme v višini približno 250 milijonov evrov letno.

Kdaj Bo Treba Plačati Višji Davek?

Pomembno je poudariti, da bo višji davek na dobiček treba plačati šele leta 2025, na podlagi dobička, ki ga bodo pravne osebe dosegle v poslovnem letu 2024. To pomeni, da podjetja še imajo čas za pripravo in prilagoditev na nove finančne razmere.

Kako Lahko Podjetja Zmanjšajo Davčno Breme?

Kljub povišanju davčne stopnje, zakonodaja podjetjem omogoča različne možnosti za znižanje davčne osnove. Med te spadajo investicije v poslovanje, zaposlovanje novega kadra, vlaganja v zeleni ali digitalni prehod ter donacije. Te možnosti ne samo da prispevajo k zmanjšanju davčnega bremena, ampak spodbujajo tudi podjetja k prispevanju k širši družbeni in ekonomski blaginji.

Zaključek

Sprememba stopnje davka na dobiček pravnih oseb predstavlja pomemben finančni izziv za podjetja, vendar hkrati ponuja priložnosti za prilagajanje in izkoriščanje davčnih olajšav. Podjetja morajo biti proaktivna pri načrtovanju svojih finančnih strategij, da minimizirajo vpliv višjega davka na svoje poslovanje, hkrati pa razmislijo o možnostih za prispevanje k širši družbi preko investicij in donacij. V času sprememb je ključno, da se podjetja dobro informirajo in izkoristijo vse razpoložljive možnosti za optimizacijo svojega davčnega položaja.

Dodaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja